8 Aralık 2019 Pazar

Haftalık Posta Sayı 276

On yılın oyuncuları: Messi tablonun en üst sırasında


2010’lu yıllarda, hiçbir futbolcu 5-büyük lig takımının yerel lig dakikaları bazında Lionel Messi’den daha yüksek bir oran ile oynamadı. Arjantinli La Liga’da Barcelona tarafından oynanan toplam dakikaların %83,4’ünde sahadaydı. Bu, toplamda Steve Mandanda için (Olympique Marseille dakikalarının %84,2’si) ölçülen değerin ardından ikinci sırada. Sayı 276, 2010’larda 5-büyük liglerde kesintisiz mevcut olan 42 kulübün her biri için en çok sahaya çıkan futbolcuları sunar.

Aynı esnada yayımlanan Aylık Rapor’un 50. sayısı, sonu gelmek üzere olan on yıllık dönem süresince bu takımların düzenini inceliyor. Athletic Club Bilbao takıma ait benzersiz durum, incelenen göstergelerin hemen hemen tümüne yansıyor. FC Barcelona’nın durumu ise dünya çapında bir kulüp için bile bölgesel oyuncuları oynatmanın artı değer taşıyabildiğini gösteriyor. Onların başarısının büyük kısmı Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Gerard Piqué veya Sergio Busquets gibi olağanüstü yetenekli Katalonya’da yetişmiş oyuncularla bağlantılı.

Para en önemli anahtar unsurdan daha kıymetli olsa da, diğer öğelerin de etkisi yadsınamaz. İyi stratejik planlamadan gelen kadro istikrarı yanı sıra akademilerinde yetişen yeteneklerden en iyi şekilde faydalanmak ve ilişkili tüm taraflara (oyuncular, teknik kadro, taraftarlar, vb.) güçlü bir aidiyet hissini güdülemek, bugünün aşırı ticari amaçlı ve küreselleşmiş ortamında bile hayati önem taşıyor.

Kaynak: https://football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2019/wp276/en/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder