8 Nisan 2020 Çarşamba

Haftalık Posta Sayı 289

Küresel salgın: oyuncuların değerlerinde 28%’lik kayıp


Koronavirus salgını futbol endüstrisine ağır bir darbe vurdu. Sayı 289, hiçbir maçın oynanmayacağı ve hiçbir sözleşmenin uzatılmayacağı Haziran ayının sonuna kadar olan dilimde oyuncuların tahmini transfer değerlerindeki farkları sunar. Bu bakımdan 5-büyük lig seviyesinde toplam oyuncu değeri %28 oranında düşüş gösterecek: €32,7 milyardan €23,4 milyara.

Düşüşün kapsamı oyuncuların yaşı, sözleşme süresi, kariyer çizgisi ve güncel performansı gibi unsurlara göre değişiyor. Buna nazaran en büyük kayıp, bir önceki sezona göre içinde bulunduğumuz sezonda daha az maç oynamış kontratının bitmesine az süre kalan yaşı ilerleyen futbolcuları ilgilendiriyor. Örnek vermek gerekirse, Paul Pogba’nın tahmini transfer değeri neredeyse yarıya inecek: €65 milyondan €35 milyona.

Kulüp başına en yüksek muhtemel kayıp Olympique de Marseille adına ölçüldü: -38%. Buna karşılık, en düşüğü bir diğer Ligue 1 takımı için kaydedildi: Stade Brestois (-16%). Gösterilen değerler eşsiz CIES Futbol algoritmasına dayanılarak hesaplandı. Ligler durdurulmadan önceki 5-büyük lig futbolcularının transfer değerlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2019/wp289/en/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder