6 Mart 2016 Pazar

F1 2015


17 Temmuz 2015 tarihinde Fransız pilot Jules Bianchi, 2014 Japonya Grand Prix’te karıştığı kaza sonrası aldığı yaralardan ötürü aramızdan ayrıldı. Ailesi ve F1 dünyası bir araya gelerek, Bianch’i anmak adına Macaristan bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.  Birbirine sarılarak oluşturduğu çember içerisine pilotlar kasklarını yan yana koydular.

İlk kez Fernando Alonso bir takım arkadaşından daha az puan topladı. Takım arkadaşı Lewis Hamilton’dan da fazla puan almış olan Jenson Button, sezonu Alonso’nun 16 puan önünde tamamladı.

Ayrıca Alonso 2015’in en çok ceza alan pilotu oldu. İspanyol sürücü 13 kez cezalandırılırken Button ve Carlos Sainz için bu rakam 10’du.

2008’den beri ilk defa Red Bull’un yarış kazanamadığı bir yıl oldu.

Avustralya Grand Prix’de Max Verstappen bir yarışa katılan en genç pilot unvanını kazandı ve iki hafta sonra F1 tarihinin puan kazanan en genç pilotu oldu. Bunu başardığında 17 yaş 5 ay ve 27 günlüktü.



Çaylak Max Verstappen’in sürücü ehliyetini aldığı zaman 14 yarış sonunda 32 puan toplamıştı. Ehliyet sınavına hazırlık için harika bir seçimdi. Bunu kanıtlar nitelikte, 18 yaşına bastığı ilk saatlerde genç Hollandalı sınava girdi ve başarılı oldu. 250 km/s hızla manevra yapmak, kavşaktaki geçiş üstünlüğünü düşünmekten daha kolay olsa gerek?

En fazla pole poziyonunda başlayan pilot: Lewis Hamilton 11 kez
*Hamilton'un kariyer rekoru.

En az yarış turu tamamlayan pilot Pastor Maldonado 778 (%67,7)
* Fernando Alonso (770), Roberto Merhi (737) ve Alexander Rossi (302) daha az tur tamamlasa da hiçbiri her yarışa katılmadı.
 
Lewis Hamilton güreş yapmayı denerken…


Yarışlarda çıkılan inanılmaz ortalama hızlara sahip olduğu için Monza pisti “Hız Katedrali” olarak ta bilinir. Fakat deniz seviyesinden 2.220m yüksekteki, yeniden dizayn edilen Hermanos Rodriguez Otodromu’nda pilotlar sezonun yüksek hız rekorlarını kırdılar. En hızlısı mı? Pastor Maldonado 366.4 km/s hıza ulaştı.

F1’in en genç pilotu Max Verstappen dışında, 22 yaş altında dört pilot Carlos Sainz, Felipe Nasr, Daniil Kvyat and Kevin Magnussen sezona başladı. Böylelikle tüm pilotların yaş ortalaması 26’ya düşmüştü, bu da tarihin en düşük ortalamasıydı. 1950’deki ilk sezonda yaş ortalaması 39’du ki şuan ki en yaşlı pilot “büyükbaba” Kimi Raikkonen’den üç yaş büyük.

Son olarak, F1 yarışı yorucu bir iş olabilir, neyse ki kokpit sayesinde konforlu şekerlemeler yapabiliyorsunuz. Felipe Massa, Sochi’de yağmur yüzünden yaşanan ertelemenin bitmesini beklerken bu şekerleme fırsatını kaçırmadı. Umarız sezon arasında iyi dinlenmişsindir Felipe!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder